Sziasztok! Rókakoma folytatja!

A brazilok és a kedves japán játékvezető elintézett. Sebaj, pénteken két erősebb tippet is találtam.


FŐ TIPP:

(10/6) Spanyolország-Hollandia, 1 (1,83) - kezdés 21:00 óra

ÖTLETEK:

Spanyolország-Hollandia, csak Spanyolország szerez gólt (2,50) - kezdés 21:00 óra
Spanyolország-Hollandia, pontos végeredmény 2-0 (7,00) - kezdés 21:00 óra

 • A világbajnokság B-csoportjának 1. fordulójában a FIFA-világranglista első és 15. helyezettje mérkőzik Salvadorban.
 • Spanyolország a 2000-es évek elejének bohóccsapata volt, hiszen esélyesként indult minden egyes világversenyen, ám úgy esett orra idejekorán, hogy csak úgy puffant. Aztán jött 2008 és azóta nem nézett vissza: két Európa-bajnoki és egy világbajnoki cím! A labdabirtokláson alapuló játékot fejlesztette tökélyre, a történelem egyik legjobb válogatottja, ám most sebezhetőbb, mint az elmúlt hat évben bármikor. Ezt még az eredmények kevésbé mutatják a közelmúltból, hiszen egy Chile elleni 2-2-t és egy dél-afrikai, no meg az emlékezetes brazíliai vereséget leszámítva mindig nyert, ám maximum egy-két góllal, ennél többet egyszer sem rúgott. Igaz visszanézve az utolsó három nagy címére, mindig a védelem volt a kulcsszereplő.
 • Várható kezdő: Casillas - Azpilicueta, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Alonso, Xavi - Silva, Costa, Iniesta.
 • A keret nem sokat változott, kicsit frissült, maradt a 4-3-3. Hátul most sem lehet gond, Piqué és Ramos kiváló páros, mellettük Jordi Alba fix ember, Álvaro Arbeloa helyét César Azipilicueta vagy Juanfran veszi át, végülis ez is minőségi pótlás. Iker Casillas kevesebbet védett ebben a szezonban, de élvezi a bizalmat, ám a BL-döntőn például bakizott rendesen. A kulcskérdés itt az lesz, hogy képes lesz-e ellenállni a kontráknak, mint régen, a brazilok ugyanis szétmarcangolták őket. Xabi Alonso és Sergio Busquets biztos segítség hátulra, ám előrébb egyre nőnek a gondok. Xavi Hernández és Andrés Iniesta már nem tud úgy irányítani, mint régen, így lehet rizikózni kell David Silvával és Juan Matával. És az igazi fejfájás a csatárposzt, hiszen David Villán és Fernando Torresen tisztán látszik, túl vannak a csúcson, Diego Costa pedig sérülésből felépülve eddig idegen testnek hat, esetleg B-tervnek ott a hamis ék, Cesc Fabregas. Döntő lehet egy Alba vagy Pedro Rodríguez féle tiki-takát megbontó, váratlanra vállalkozó szerepe, beállítása. Világverő csapat ez még mindig, ám több vérző sebbel, mint eddig bármikor, ez a rangadókon kijöhet a végén...

 • Hollandia 2010-ben kis híján a csúcsra ért, ám azóta lefelé vezet az út, mégpedig egyre meredekebben. A 2000-es évek második felének sztárjai egyre öregednek kifelé, és hiába a rengeteg újonc, talán nem képviselik ugyanazt a világszínvonalat, mint tették Robin van Persiék berobbanásuk idején. A 2012-es Európa-bajnokság teljes katasztrófája edzőváltást ért, Louis van Gaal gondoskodik róla, hogy ne legyenek belső ellentétek, ám elképzelhető enélkül is bajba sodródik az Oranje. A magyarok elleni 8-1 ismerős lehet, a törökországi 2-0 is szépen néz ki, de ezt azóta hat nem igazán meggyőző mérkőzés követte, kezdve négy nyeretlennel, majd két kínlódós sikerrel Ghána és Wales ellen. Meg is látszik, az elmúlt években szinte állandó top3-as csapat már csak 15. a FIFA-rangsorban.
 • Várható kezdő: Cillessen - De Vrij, Vlaar, Martins Indi - Janmaat, De Jong, De Guzman, Blind - Sneijder - Robben, Van Persie.
 • Kezdődött minden ott, hogy Kevin Strootman, Rafael van der Vaart és Gregory van der Wiel, tehát három kulcsember kidőlt. Azóta Van Gaal kísérlezett, és a kedvenc 4-3-3-as felállása helyett 4-2-3-1-et és 3-4-1-2-t próbálgatott, ezt tehát nehéz megjósolni. Nyilván a védelmi stabilitást próbálja megteremteni, ami krónikus probléma, de úgy nehéz, hogy hiányzik az igazi minőség hátulról, és Strootmant sem lehet pótolni védekező középpályán. A kulcsember a holland bajnokság legjobbjának választott Danny Blind, akinek meg kapcsolni kell a három támadóhoz a többieket. Elöl Robben a csúcson van, ám Van Persie és Sneijder annyira nem, hiába fantasztikus egyéniségek. Ők hárman azonban alkothatnak, csak nehogy elszigetelődve a társaktól magukra maradjanak. A megszokottnál minőségben gyengébb keret korlátozza a célokat, így nem véletlenül esik Spanyolország szorzója a vb-döntő visszavágóján. A nagyon direkt focit játszó Chilével akár megszenvedhet a továbbjutásért.
 • Vélemény: A leírtakból következik, a jóval erősebb, szervezettebb spanyol keret ezt a holland csapatot uralni fogja, 2010-hez képest ugyanis egyértelműen a címvédő javára billent a mérleg. Nem hiszek az Oranje támadósorában, nagyon még a biztos felállás sem alakult ki, a hispán védelem simán megfojthatja Robbenéket. A biztos tipp az 1-es, nálam erős tippnek tűnik, néhány nagyobb oddsos ötletet is beleírtam.

FŐ TIPP:

(10/5) Chile-Ausztrália, több mint 2,5 gól (2,00) - kezdés 24:00 óra

ÖTLETEK:

Chile-Ausztrália, 1, ázsiai hendikep -1,5 (2,15) - kezdés 24:00 óra
Chile-Ausztrália, Alexis Sánchez gólt szerez (2,30) - kezdés 24:00 óra
Chile-Ausztrália, több mint 3,5 gól (3,35) - kezdés 24:00 óra
Chile-Ausztrália, Alexis Sánchez 2 vagy több gólt szerez (7,50) - kezdés 24:00 óra

 • Chile nagy reményekkel indult 2010-nek, mint a legtámadóbb csapat az egész mezőnyben. Marcelo Bielsa tényleg küldte is előre fiait, a kontrák helyett tényleg jó, látványos focit produkáltak, csak az eredmény maradt el. Korai búcsú és három találat. Azóta Claudio Borghi irányít, de a felfogás a régi maradt, kicsit mindent vagy semmi alapon megy a játék, így a selejtezőben is nagy gödörben állt fel gyakran az együttes. Azóta jó eredményeket produkál, Angliában győzött, Brazíliától csak 2-1-re kapott ki, három kötelező győzelmet hozott Costa Rica, Egyiptom és Észak-Írország ellen, míg úgy kapott ki Stuttgartban a németektől, hogy szinte lefocizta őket a pályáról.
 • A várható kezdő: Bravo - Medel, Silva, Jara - Isla, Aranguiz, Diaz, Beausejour - Vidal - Sánchez, Vargas.
 • Nehéz megmondani, pontosan milyen felállásban játszik az együttes, annyi biztos, hogy nagyon direkt, gyors futballra képes. A védelem inkább háromfős, kevésbé ismert nevek alkotják, de tűrhetően összeállt. A baj, hogy rendkívül alacsony játékosokból áll, ami állított helyzeteknél megbosszulhatja magát. A középpályán még egy fokkal izmosabb, de a nagy-nagy kérdés, hogy a szinte minden poszton bevethető, óriási idényt futó Arturo Vidal vajon egészséges-e. Térdével bajlódott a tavasz második felében, és ugyan azóta pihenhetett néhány hetet, nem biztos, hogy tökéletes formában lesz. Elöl két rendkívül mobilis, erős játékossal, Alexis Sánchezzel és Eduardo Vargasszal bárkit meglephet. A csapat fegyvere a letámadás lehet, zaklatott, kellemetlen focival áll elő, a probléma, hogy eddig az eredmények ezt annyira nem tükrözik vissza.

 • Ausztrália nagy lehetőség 2006 volt, amikor egy kiváló, Európában is bizonyított keret a későbbi győztes Olaszországot szorongatta. A 2010-es torna nagy csalódásnak bizonyult, azóta pedig a korábbi veteránokat kirakták, helyükre csupa fiatalt küldve. A kijutás magabiztosan sikerült Ázsiából, ám igazán nagy kihívás elé sem állították. Nem úgy később, így Japán hármat, Kína négyet, Brazília és Franciaország hatot, hatot rúgott a Kenguruknak. Ezt két sovány győzelem, majd újabb négy bekapott gól követte Ecuador ellen, és legutóbb Dél-Afrika és Horvátország ellen sem volt meggyőző.
 • Várható kezdő: Ryan - Franjic, McGowan, Spiranovic, Davidson - Jedinak, Milligan, Vidosic - Leckie, Cahill, Oar.
 • Az eredményekből is látszik, hogy a déliek nem védekezni mennek Brazíliába, bevállalják a rizikós, gyors, támadószellemű focit, pedig a csoportból szinte lehetetlen továbbjutni. A keretben túl sok ismerős nevet nem látni, a védelem szeret fellépni, lesre játszani. A középpálya kulcsembere a Premier League-ben szereplő Mile Jedinak, aki kemény, agresszív játékos. A támadást építő szekcióban nagyobb a választék, csatárposzton pedig az együttes legjobbja, Tim Cahill kapja meg az irányítást. Valami 4-3-3 vagy 4-2-3-1 szerű dinamikus, bátor felállás várható. A gond a minőség hiányával és a rutintalansággal van, és ebben a taktikában benne van, hogy megszórják az auszikat.
 • Vélemény: a mezőny talán leginkább támadószellemű csapata és egy fiatal, rutintalan, de ennek ellenére bátor ellenfél találkozik. Chilét állított helyzetből, az ausztrálokat kontrából lehet megfogni, és elnézve a déliek eddigi eredményeit, rendre becsúszott 3-4 vagy akár több kapott gól is. Alexis Sánchezék márpedig nem fognak teketóriázni, és a minőségük is adott, hogy ezt kihasználják. Szerintünk egy 3-1-es chilei győzelem simán kinéz, de akár egy 4-0 vagy valami egészen váratlan végeredmény is becsúszhat.


Heatnation is hoz tippeket mára:

 

Mexikó - Kamerun, Kamerun vagy döntetlen 1,66- kezdés 18:00

 

 • Ahogy figyelem eléggé megoszlik a vélemény az esélyeket tekintve itt a fórumon belül. Az én véleményem szerint Kamerunnak van nagyobb esélye a sikerre. A csoport favortitja Brazília így a másik továbbjutó helyért Horvátország, Kamerun és Mexikó harcol. Ez a meccs döntően befolyásolhatja a csoportot ha valamelyik csapat nyer, ha viszont döntetlen akkor még minden nyílt.
 • Mexikó válogatottja korántsem erős, 15 hazai bajnokságból érkező játékos van a keretben. A Dél-Afrikai VB-n a csoportkörből szerencsésen továbbjutottak köszönhetően a Franciák botrányos teljesítményének. A Észak-Amerikai válogatottban Ochoa jó kapusnak számít, a hátvédsorban van veszély ugyanis Salcido 34, Marquez pedig 35 éves már de Fransisco Rodrigez is 32. A középpályán nem találunk igazán nagy neveket de elől Chicarito vagy dos Santos is veszélyes lehet az afrikaiak kapujára. Én ebben a Mexikói válogatottban nem látok nagy lehetőséget.
 • Kamerunnál nincs minden rendben egy darabig a prémiumokkal vitáztak a játékosok, de ott vannak a VB-n és egy Világbajnokságon ki az a hülye aki nem akar teljesíteni?! Elnézést ezért a fél mondatért, de ezt komolyan gondolom. Az afrikai csapatokra jellemző a nagy futómennyiség és az erős fizikum is. Kamerun válogatottja tele van jó játékosokkal, a kaput az egykori Liverpool-i Charles Itandje védheti, a védelemben megtalálható Joel Matip, Nicolas N'Koulou vagy Benoit Assoue-Ekotto korábbi Tottenham játékos őket még Bedimo egészítheti ki aki a Lyonban futballozik. A középpálya nagyon erős nevek alapján. Alex Song ugyan nem játszott a Barcelonában sokat de még mindig jó játékos, Stephan Mbia a Sevilla közönségét szórakoztatta játékával, de Makoun vagy Enoh is szerepet kaphat még. Elől pedig Samuel Eto'o valamint Maxim Choupo-Moting, de ha cserélni kell akkor jöhet a fiatal Aboubakar vagy a rutinos Pierre Webó.
 • A mérkőzés a középpályán fog eldőlni ahol Kamerun jobb és erősebb is, a védelem és a csatársor körülbelül azonos szinten van, de ahogy írtam a középpályát Kamerun fogja uralni!
 • Az afrikaiak kerete mélyebbnek is tűnik, az X2 jó ajánlat! Persze a kezdőket érdemes megvárni már akinek lesz rá lehetősége.

Várható kezdők:

Mexikó: Ochoa- Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno- Herrera, Vasquez, Guardado, Layun- Peralta, dos Santos

Kamerun: Itandje- Bedimo, N'Koulou, Matip, Assou-Ekotto- Enoh, Song, Mbia, Moukandjo- Eto'o, Choupo-Moting

 

Rókakoma Spanyol győzelmével pedig én is egyet értek. Rájuk teszek én is!